7.06.2012 г.

Плодова пита


Имам една приятелка, която винаги иска плодова пита.
Хич не се вълнува от  творческите ми наклонности.
Тя упорито си иска плодова пита и това е!
Заради нея се научих и да я правя.
Изчетох в нета де що намерих за плодова пита и  съм обединила тази рецепта.
Най- често плодова пита се приготвя с пандишпанов блат.
Аз го приготвям по тази рецепта:

Пандишпанов блат 
1 яйце
2 с.л. захар
2 с.л. брашно

Разбивам белтъците с половината захар на твърд сняг.
Разбивам жълтъците на гъст крем с останалата захар.
Пресявам брашното.
Ванилия на вкус
Започвам с леко разбъркване да добавям жълтъчната смес към разбитите белтъци. Когато стане хомогенна смес добавям малко по малко и пресятото брашно. Разбърква се добре на ръка, без миксер за да не спадне обема на тестото. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса в началото и после се намалява на 160 градуса.

За 1 торта не голяма(ок. 12-16 парчета) дозата ми е от 7 големи яйца. От там нататък увеличавам пропорционално. Пека накуп по 1 доза и после разрязвам блата на 3 тънки блатчета. Общо за изпичането на 1 голям блат са ми е необходими около 40 минути. Първите 20 на 180 градуса и после намалявам. Проверявам готовността с клечка. Минутите за печене са ориентировъчни,  не ги засичам с точност никога, ориентирам се по външния вид.

Следва кремчето.
5-6 жълтъка разбивам с 300 гр. захар и ги добавям към 1л. мляко. Сварявам ги на слаб огън или на водна баня. Към това сгъстено кремче добавям ванилова есенция и 60 гр. размито в малко студена вода нишесте. Накрая добавям и 250 гр. масло, да се разтопи. Кремчето се сгъстява хубаво на котлона и като започне да клоква се оттегля от  котлона.

След като се изпече и охлади хубаво, блатът се разрязва на 3 половини. Всяка се сиропира със сироп приготвен в съотношени  2:1 съответно захар:вода. Може и с плодов сироп на вкус, компот или нещо подобно.
Тортата се сглобява съответно блат, крем, блat, крем, блат. Измазва се хубавичко с останалия крем и се започва голямото редене на плодове.
Тук вече сте вие.
По вкус, по цвят, по форма, според сезона...
Редите ги както намерите за добре.
 Колкото по-разнообразна е плодовата пита, толкова по-добре според мен.

Накрая желирате с желе приготвено така:
20 гр. желатин
500 мл. плодов сироп
Желатиннът се смесва с малко сироп и се оставя да набъбне, после се разтопява внимателно на водна баня или за няколко секунди, буквално, в микровълновата. Смесва се с останалия плодов сироп. Оставя се леко да дръпне желатина, да се сгъсти леко и с четка се нанася върху плодовете и се оставя да стегне окончателно в хладилник.
Аз лично използвам кристалина(сладкарско желе). Много е вкусно.
 Да ви е сладко.

3 коментара:

  1. Здравейте.
    Тортата ви изглежда фантастично!Бих искала да ви попитам,аз ще я правя във кръгла форма с диаметър 28.Какви трябва да пропорциите за блата тогава!
    Благодаря предварително.
    Поздрави Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Даниела, благодаря за хубавите думи.
      Мисля че тази доза би била достатъчна. Аз пека обикновено в 26 см. диаметър. Разликата е 2 см. Ако все пак ви притеснява, увеличете яйцата с 2 напр. , най-много да разрежете на 4, а не на 3 и тортата да стане по-висока.
      Аз лично бих увеличила и крема с 1/3 .
      ПОжелавам Ви успех и вярвам, че ще направите чудна плодова пита.

      Изтриване
  2. Здравей Лили,ще пробвам плодовата торта,но мисля да ползвам крема за орихов блат,мисля,че е добра идея.

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации