10.06.2012 г.

Баварски крем

Това е един от любимите ми кремове. Много го обичам, а и много добре се възприема от хората около мен. Еклерова торта с баварски крем..., бисквитена торта с баварски крем, все любими изкушения за малки и за големи.

Ако човек разрови в  интернет ще намери много варианти за баварски крем, аз използвам този на Иван Звездев тук

Моите промени са незначителни.

Необходими продукти:

300 мл прясно мляко
***
250 мл. сладкарска растителна сметана
(с млечна разбира се става по вкусно, но тя е доста по-скъпа, а и не се разбива толкова добре като растителната)
***
4 жълтъка (може и 5)
***
6-8 с.л. захар
(намалявам захарта от оригиналната рецепта защото сметаната ми е подсладена.)
***
1 пакетче желатин - 10 г
***
1 капсула ванилова есенция /2 пакетчета ванилия на прах/
***


Приготвяне:

За една средно голяма торта 12-16 парчета правя поне 2 дози:

Разбиват се жълтъците заедно със захарта на гъст крем. Междувременно се сварява млякото в подходящ съд на котлона. Част от млякото се добавя на тънка струйка към жълтъците за да се темперират  и после тази жълтъчна смес се връща обратно при останалото мляко на котлона. На много бавен огън се разбърква до сгъстяване на крема. Добавя се ванилията.

Отделно се разтваря желатина в малко студена вода и се оставя да набъбне 10- на минути. След това се загрява за няколко секунди в микровълновата, да не завира и се добавя към вече леко охладения крем. Важно е желатинът да не се претопля защото губи желиращите си свойства.

Сметаната се разбива на твърд сняг. Кремът се охлажда напълно и се добавя към сметаната докато стане хомогенна смес. Чак тогава се оформя тортата и се оставя в хладилника поне няколко часа  стегната с ринг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации