5.02.2012 г.

Св. Валентин, Трифон Зарезан или който както го разбира ...

14 февруари...

В България традиционно на този ден се празнува Трифон Зарезан или денят на лозаря.  Обичаите свързани с този празник са  доста колоритни  и освен задължителното зарязване на лозята се избира и „Царят на лозята“. Обичайно това е заможен човек от селото. След ритуалното зарязване на лозите царят и свитата му минава през всяка къща. На прага всяка домакиня вади вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. Царят отговаря на благословията с „Амин“. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село.
източник: Уикипедия

Св. Валентин е другия празник, който въпреки, че е католически се празнува все по-усилено през последните 15-20 години. Отвсякъде ни заливат плюшени сърчица, пластмасови купидончета, шоколадчета с формата на сърчица, всякакви картички...Противниците на този празник съм чувала да излизат с най-различни доводи, но най-честите са „В България не трябва да се празнуват католически празници“ и „Не е нужно, когато обичаш някого да му го показваш само 1 ден в годината...“ . Това е напълно вярно и все пак е приятно, когато любимият човек те изненада с огромен букет червени рози или  романтична вечеря за двама или красива шоколадова торта във формата на сърце с послание изразяваща любовта му...

Какво е 14-ти февруари за мен?
Този ден за мен е съвкупност от всичко гореизброено..и още малко. На този ден преди 11 година започна моят голям роман. На този ден съвсем непланирано при това започна връзката ми със съпругът ми. Сега 11 години по-късно мога да се похваля със стабилно семейство, 2 прекрасни деца и човек до себе си, на който мога да се опра.

Затова винаги за 14 февруари измислям нещичко.
Тази година съм подготвила нещо различно

 и още...

ииииииии още!И понеже съм на вълна Валентинки приготвих още нещичко за една дама,
която познавам от скоро, но общуването с нея ми доставя удоволствие!


 Сигурно се чудите за рецептите на тези изкушения:
Сладките съм ги правила по 2 рецепти. И двете се оказаха изключително сполучливи, но фаворит ми е тази с пълнеж от фъстъчено масло.


Другите сладки са капучинови.
Невероятно изкушение, идеално върви със сутрешното кафе.


Моята промяна в случая бе, че не им сложих пълнеж от марципан, тъй като част от тях бяха за изпращане в колетчета и не бях сигурна какво ще се случи с този марципан по пътя.

Мини тортичката е моя измишльотина и нея ще опиша в отделна рецепта.Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации