6.02.2012 г.

Апетитна пастичка с портокалов блат и плодово желе.

Апетитна пастичка с портокалов блат и плодово желе.





За портокаловия блат:

250 гр. масло
18 с.л захар
350-400 гр. брашно
5 яйца
1 бакпулвер
2 ванилия
1 щипка сол
Фреш от 1 портокал и настърганата му кора

Разбиваме маслото и захарта на гъст крем и започваме да добавяме яйцата едно по едно като се бие с миксера непрекъснато. бакпулвера и брашното се пресяват и се добавят постепенно към маслено - яйчната смес. Добавя се портокаловият фреш и настърганата кора. Пече се на 180 градуса.

След като се изпече блата се оставя да се охлади напълно.

Отделно се приготвя крем ганаш като се разтопяват шоколад и сметана в съотношение 1:1 като се внимава сметанатада не завира. КОличеството е според количеството пастички, които ще направите. Аз за моята мини пастичка с размер 10Х10 см употребих 50 гр. шоколад и 50 гр. сметана. Остатъкът от блата домашните го изядоха на кекс :)

Отделно си приготвяме плодовото желе. Плодове според сезона, аз разполагах със замразени малини и боровинки. Завират за 5 минути. Добавя се 1 ванилия и около 50 мл. марсала, но може и с друг алкохол напр. ром, коняк. Всичко това се кипва хубаво и се маха от котлона. Чак тогава си разтворих половин пакетче желатин в малко водичка и го оставих да набъбне. След това за разтопява за няколко секунди в микровълновата фурна и при непрекъснато разбъркване се добавя към вече не толкова горещата плодова смес.

И така всички компоненти са готови време е за сглобяване.

Изрязваме си от блата парчето за пастичката разрязваме го по средата и в горната част издълбаваме дупка, в моят случай сърце.














Измазваме с шоколадовия крем между двата блата и дупката отвътре така че да има плътен слой шоколад отвсякъде














След като стегне шоколада, нужни са му 15-минути в хладилника изсипваме вътре все още
не стегналото желе и прибираме в хладилник.


















Декорацията е по желание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации