19.10.2013 г.

Рецепти съобразени със заболяването фенилкетонурия


Рецепти съобразени със заболяването фенилкетонурия

Много пъти вече съм ви разказвала за Дари, едно прекрасно момиченце, за което от 2 години правя сладкиши. Няма да се повтарям, можете да прочетете за нея в другите ми публикации по темата. Тук ще опиша няколко от рецептите за Дари със съответните продукти.


Обикновени бисквити

Необходими продукти:

100 гр. масло
50 гр. пудра захар
3 с.л. вода
175 гр. брашно (от специалното)
ванилия


Продуктите се смесват в този ред, при необходимост може да се добави още малко от брашното до получаването на меко тесто. Разточва се и се нарязва на желаните форми. Пече се 15-20 мин. на 150 градуса (или до порозовяване).


От изпечените вече бисквитки можете да приготвите и  бисквитена основа за плодов пай или първи блат за торта. Смилате бисквитките в блендер на прах и добавяте към тях меко масло(ок. 100 гр.) и оформяте в съответния съд основа, която прибирате в хладилника за да стегне за няколко часа. Отгоре вече можете да редите крем, блат, крем, блат и да направите торта или да залеете с предварително приготвен крем и плодове. Става чудесен десерт за вашето дете.


 Кокоски


Необходими продукти:

150 гр. брашно (от специалното)
100 гр. пудра захар
20 гр. (1 с.л. без връх) яйчен заместител разбит с 50 мл. вода на гъст сняг.
кората на 1 лимон предварително измит хубаво, най-добре с четка за да паднат поне част от химикалите, с които третират лимоните за трайност.
50 гр. кокосови стърготини
30 мл. растителна сладкарска сметана 
тук съм описала подробно каква използвам)
брашно за доизмесване(от специалното) - 50-100 гр.
1 бакпулвер

Замесва се меко тесто, което да може да се разточи с точилка. Изрязват се желаните формички и се пекат  ок. 10 мин. на 160 градуса

Аз бях направила звездички, които след това слепих със сладко, ако ги намажете и отгоре с малко затоплено сладко с една четчица и ги натопите в кокос, така че да залепне ще станат снежни сладчици с пълнеж.
Прекрасни са и ги препоръчвам.



1 коментар:

  1. Dear,
    Can you please give me an information where do you find the PKU products in Bulgaria? An address or something. I am from Macedonia and I need to buy for my son asap....thank ypu

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации