10.10.2011 г.

Devil`s Food Cake или вече любимата ми рецепта!

За тази рецепта искам да благодаря на Дани, страхотна кулинарка и майсторка на торти. Тя я сподели преди време в блога си и аз разбира се я направих, тъй като ми звучеше доста изкушаващо. Направих леки промени и споделям с вас моят вариант. Все пак се запознайте първо  с нейният тук
 http://cooks-and-bakes.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8/%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%E2%99%A5-devils-food-cake


Необходими продукти за блатовете:

  • 9 с.л. неподсладено какао
  • 1 1/2 ч. чаша брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  •  1 ч.л. сода
  • 1/4 ч.л. бакпулвер
  • 120 г безсолно масло, стайна температура
  • 1 1/2 ч. чаша кристална захар
  • 2 големи яйца, стайна температура 
  • 1/2 ч. чаша силно кафе 
  • 1/2 ч. чаша прясно мляко
Необходими продукти за крема:
 
200 г натурален или млечен шоколад, начупен на парчета
1/2 ч. чаша сметана
120 г масло
 
Приготвяне:
 
За да направим блатовете на тортата, слагаме в купа заедно какаото, брашното, солта, содата, бакпулвера и ги оставяме на страна. В друга купа или кухненски робот слагаме нарязаното на кубчета масло и захарта и започваме за разбиваме с миксера. Разбивайте поне 5 минути докато се получи кремообразна смес. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко разбъркваме много добре.
Смесете заедно кафето и млякото. Добавете половината от сухите съставки в маслената смес, сложете кафето и млякото при тях и разбъркайте бавно. След като се смесят, сложете и останалата част от сихите съставки.
Включете фурната на 180 С. За блатовете ще са ви необходими 2 еднакви форми, ако искате да печете заедно. Ако не, покрийте с хартия за печене 18 см тавичка и сложете половината от сместа. Останалата половина ще я изпечете по-късно. Печете блата около 30-35 минути като проверявате със суха клечка дали блата е готов. Извадете, оставете да се охлади и извадете от формата.
 
За направата на крема разтопете шоколада на водна баня, докато стане течен. Разбърквайте добре. Прибавете водата или сметаната към шоколада. Не се притеснявайте първоначално при вида му, че изглежда като пресечен. Разбърквайте с лъжица, докато водата се спои с шоколада. Накрая добавете маслото и разбърквайте. Сместа изглежда течна, но трябва да я оставите да изстине на стайна температура поне за около час.
Не слагайте крема в хладилника, тъй като маслото ще "замръзне" и ще стои на бучки. Като се охлади крема, разбъркайте го с миксер, за да се получи кремообразна консистенция. Можете да го нанасяте върху тортата.
 
Това са точните указания на Дани, които спазих и резултатът беше перфектен. Моята промяна е, че не добавих сладко като спойка между блатовете, а ги споих с шоколадовият крем описан горе. Между споените 2Х2 с шоколад тънки блатове гарнирах със следния крем.
 
1 кутийка маскарпоне (0,500 гр.)
1 голяма кофичка заквасена сметана
100 мл сладкарска сметана разбита на твърд сняг.
1/2 пакетче ванилов пудинг приготвен по указаната на опаковката рецепта като съм намалила малко млякото.
 
Маскарпонето се разбива с няколко лъжици пудра захар, към него се добавя заквасената сметана, предварително рабитата сладкарска сметана и охладеният(ако е варен) ванилов крем.
 
Този крем олекотява много силният шоколадов вкус на споените с шоколад силно какаови маслени блатове и резултатът е добре балансиран вкус и наслада за сетивата.
 
Да ви е сладко!!! 
  

3 коментара:

  1. Лили определено сме на една вълна :) И аз тези дни приготвих тази разкошна торта по рецептата на Дани и наистина ми стана любимата. Определено ми хареса твоя вариант за втори крем и ще опитам при първа възможност. Хубав есенен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази торта ме дебне отвсякъде! Прекрасна е!
    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви дами! Поради липса на време не съм качила снимка и на самата торта, но ще го направя още утре!

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации