19.07.2011 г.

Млечно - ванилов мус с кондензирано мляко и шоколад

Последните торти, които правих, направих вместо с разбита сладкарска сметана, с кондензирано мляко. Не съм вярвала колко ще се промени вкусът, затова и споделям рецептата с вас.

  • 1 пакетче крема сирене или маскрапонеок.200 гр.. В зависимост от бюджета, с маскрапоне разбира се е по-вкусно. Разбиваме това количество с 3-4 с.л.  пудра захар до гладък крем.
  • 400 гр. заквасена сметана също разбита с 3-4 с.л. пудра захар.
  • 1 пакетче крем Оле разбито с 300 мл. прясно мляко(по рецепта е 400 мл).
Кремът Оле може да се замести с домашно сварен яйчен ванилов крем, хубаво охладен. Аз лично предпочитам този вариант, но не го прилагам в жегите, тъй като докато декорирам тортата, тя е извън хладилника, а домашният крем е с яйца.
  • 1 консерва подсладено кондензирано мляко, в търговската мрежа се намира най-често това на Dutch lady.  Важно е да е подсладено защото то е по плътно, по-гъсто.
  • 1 желатин - разтворен в малко водичка.

Отделно се разбиват гореизброените 3 крема и се смесват внимателно. Към тях се добавя кондензираното мляко и се обърква всичко много хубаво.
Накрая се добавя желатинът, който предварително е разтворен в студена водичка и е оставен да набъбне за около 10-на минути. След това се разтопява на водна баня без да завира. Добавя се към кремът внимателно, при непрекъснато разбъркване. Аз използвам желатин на д-р Йоткер.

Ако към този крем добавите натурален портокалов шоколад, продават го в Карфур, става великолепен шоколадов, много лек крем. Портокаловите парченца от шоколада обогатяват по невероятен начин вкуса. Аз на това количество крем добавям ок. 300 гр. шоколад, предварително разтопен в микровълновата.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации