19.03.2011 г.

Постна плодова торта (за строг пост, без животински продукти)


Необходими продукти за блата:

1 бурканче соево кисело мляко(2 к. чаши - тъй като е много гъсто, като цедено аз го разредих с вода. Употребих половината бурканче)
1 бакпулвер
2 к. чаши захар(може и повече според мен)
1 к.чаша олио
4 к. чаши брашно или докато го дакарате с гъстотата на кексово тесто.
По желание можеда се добавят и сушени плодове (стафиди, кайсии и т.н. - на вкус)
Всичко това се обърква и се изсипва в намазнена тавичка или застлана с хартия за печене. Пече се на 180 градуса до готовност около 20-25 минути. Проверява се с клечка.
Така приготвения блат се оставя хубаво да изстине.

Необходими продукти за крема:
1 литър соево прясно мляко
2 пакетчета пудинг ванилия (аз използвам д-р Йоткер)
5-6 с.л. захар
3 големи банана
1 консерва тропчески коктейл, който съдържа ананас, папая, гуава и още нещо....(консервата с плодове може да се замени с пресни по избор и по вкус)
1/2 пакетче желатин.
1/2 голям пакет обикновени бисквити без масло(Житен дар)

Кремът се приготвя по указанието на пакетчето като млякото е по-малко от описаното. Напр. на 500 мл. мляко аз слагам 400 мл. Това се прави с цел кремът да стане по-гъст и да не изтече от тортата. Отделно разтварям половин пакетче желатин с малко водичка и след като набъбне го разтапям в мв за няколко секунди, буквално и го прибавян при непрекъснато разбъркване при крема.

Блатът се разрязва на 2 части. Сиропира се с половината от сока от плодовата консерва. Внимавайте да не прекалите със сиропирането защото може да го разкашкате. Намазва се половината крем. и отгоре се нареждат нарязаните на парченца банани. върху бананите слагам 1 плътен ред бисквити и намазвамостаналата част от крема. Отгоре се разпределят плодовете от консервата. Според мен носи повече плодове от 1 консерва. Най-отгоре се завърша с другата половина блат, който също се сиропира с останалият сок от плодовата консерва. Притиска се внимателно за да се разпредели равномерно кремът и се прибира в хладилник да стегне.

Тъй като за основа под фондана тортата трябва да е измазана с маслен крем, но в случая не може да се използва масло, а маргаринът е доста вреден се спрях на варианта фъстъчено масло.

1 кутийка фъстъчена паста (оказа се доста по-рядка от фъстъченото масло) се разбива хубаво с 2 чаши пудра захар докато не стане гъсто като за мазане. С този крем се измазва цялата торта като неравностите могат да се прикрият с кашичка от този фъстъчен крем и трохи от блат. Заглажда идеално неравностите. След като се измаже тортата пак се слага да стегне.

Декорацията е въпрос на фантазия. Дали ще е с фондан или облепена с ядки или украсена с резени пресни плодове, импровизирайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации