30.03.2011 г.

Целувчена торта с бишкоти








Тортата е с карамелен маслен крем,
бишкоти напоени с ром,
тънък ванилов блат и пълнеж от хрупкави домашни целувки.
Отгоре е декорирана с целувки  и поръсена обилно с кафява захар.

Торта със слънце и балони


„Слънчева торта“
/„Sunshine cake“/


Тортата на Краси.
С много балони и настроение.
ЧРД!!!





Вита торта с млечен мус и пандишпанови блатове напоени с компот от ананас.

21.03.2011 г.

Торта "Обичам те!"

Love cake

Направих тази торта за мъжа си, идеята видях на картинка и много ми хареса. Това е нашата Св. Валентинска торта.
Освен Св. Валентин, Трифон Зарезан ние днес празнуваме и годишнина от първата ни среща, от нашето начало и така вече 10 години. Да ни е честито и да продължаваме все така още много по 10!








Пълнежът също е интересен.
Ванилови блатове, бишкоти и много хрупкави домашни целувки.
Напоена с ром и разбира се с много шоколадов крем.

Торта „Фея“.


Торта „Фея“
/Fairy cake/

Направих тази торта за една млада госпожица, Анди. Когато си избираше тортата за рождения ден реши, че иска основата да е сърце и отгоре да има фея. Държеше също така  да има лебеди. Млада дама с характер, все пак е вече на 7!




Етажът - сърце е шоколадов, а роклята на феята е бисквитена с баварски крем.

Торта „Феноменалните“.

„ Феноменалните“
/„The Incredibles“/




Вита торта с домашни пандишпанови блатове напоени с шоколадово мляко с масло в комбинация от млечно-ванилов  и шоколадов мус.

Торта „Плетена мартеничка“


„Плетена мартеничка“



Домашни медени блатове
 с крем от заквасена сметана
и орехи.









Честита
Баба
 Марта!

Торта „Началото...."



„Началото...“
/„The begining...“/
 

Може би ще се запитате
защо точно  „Началото...“?
Тази торта е символ на един щастлив семеен живот за много близка моя приятелка.





Тортата е с вкус „Рафаело“.

Торта „Парапланер“.


„Торта парапланер“
/„Paraglider cake“/

Огромно предизвикателство за мен от гледна точка на вкуса. Тортата е постна, за строго постещи и е без никакви животински продукти.
За първи път се сблъсках със соеви продукти. Не бях сигурна как ще реагират на останалите продукти и дали ще се получи нещо изобщо, но се получи и то добре, както сподели с мен в последствие поръчителката на тортата.
Рецептите, за тези, които се интересуват съм публикувала в „Рецепти“

Основата е с ванилови блатове, ванилов крем и много плодове, а скалата е какаов блат и карамелен крем.

Торта „МакКуийн и Матю“.

MacQueen and Tow Matter cake
Това е най- голямата торта, която съм правила досега, за 70 човека. . Направена с много мерак за третият рожден ден на много близки дечица. Да са живи и здрави малките сладури.






Основата е шоколадова, а колите са от така любимият на всички Медовик!

19.03.2011 г.

Торта с целувки

Преди време моя приятелка ме помоли да и направя торта с целувки. Това била любимата торта на мъжа и, правена от неговата майка. Това се оказа голямо предизвикателство за мен. След дълго и напоително ровене в интернет намерих рецепта, която отговаря на описаното отмоята приятелка. Споделям я тук и се хващам за работа. Така като я гледам би трябвало да се получи голяма вкусотия. Моята модификация ще бъде заменянето на средния блат с бишкоти. Също така ще заменя кайсиевия компот със сироп с ром.
 
Продукти:
За блата: 5 яйца + 2 жълтъка (ако я прявиш с купени целувки може и без тях)
150 гр.захар,
4 с. л олио,
1 ванилия,
1 бакпулвер,
1 1/2 ч.ч. брашно.

За целувките: 2 белтъка,
2 ч.ч захар

За крема : 7 с.л захар,
250 мл прясно мляко,
                                                                                     2 с.л. брашно,
                                                                                     1 1/2 ч.ч. смлени орехи,
                                                                                     250 гр масло (предпочитам немско),
                                                                                     1 ванилия.

                                                                                     За сиропиране сок от компот от кайсии.
                                                                                     1/2 ч.ч. смлени орехи за украса

Блатът се приготвя по обичайния за пандишпаново тесто начин. Пека го в тава с d=38 cm. в загрята на 180 С фурна. Още при включването на фурната поставям в нея ореховите ядки да се запекат съвсем леко. След като орехите изстинат се смилат с машинка за орехи. За целувките разбийте белтъците на твърд сняг и тогава постепенно добавете захарта. В тава върху хартия с лъжица се оформят целувките. Сушат се около час при температура 100-120 С. За крема загрейте 7 с.л захар + 1 с.л. вода докато се получи карамел , залейте с 150 мл. мляко и варете докато се стопи карамела. Добавете размитото с останалото мляко брашно и варете докато крема се сгъсти. Щом кремът се охлади се добавят 1 1/2 ч.ч смлени орехи. Маслото със стайна температура се разбива, добавя се ванилията и след това лъжица по лъжица с много добро разбиване напълно охладения карамелен крем. Блатът се разрязва на две платки . Сиропира се със сок от компот от кайсии ( в оригинала бишкотите се потапят в подсладено прясно мляко, но аз предпочитам сока от компот защото е леко кисел и прави тортата по-свежа) и се намазва с 1/3 от крема. Върху него се поставят леко натрошените целувки така че да се покрие целия блат. Сиропира се леко и втората част от блата, намазва се с крем и внимателно се обръща върху целувките. Тортата се намазва с останалия крем и отстрани се посипва с 1/2 ч. смлени орехи.

Постна плодова торта (за строг пост, без животински продукти)


Необходими продукти за блата:

1 бурканче соево кисело мляко(2 к. чаши - тъй като е много гъсто, като цедено аз го разредих с вода. Употребих половината бурканче)
1 бакпулвер
2 к. чаши захар(може и повече според мен)
1 к.чаша олио
4 к. чаши брашно или докато го дакарате с гъстотата на кексово тесто.
По желание можеда се добавят и сушени плодове (стафиди, кайсии и т.н. - на вкус)
Всичко това се обърква и се изсипва в намазнена тавичка или застлана с хартия за печене. Пече се на 180 градуса до готовност около 20-25 минути. Проверява се с клечка.
Така приготвения блат се оставя хубаво да изстине.

Необходими продукти за крема:
1 литър соево прясно мляко
2 пакетчета пудинг ванилия (аз използвам д-р Йоткер)
5-6 с.л. захар
3 големи банана
1 консерва тропчески коктейл, който съдържа ананас, папая, гуава и още нещо....(консервата с плодове може да се замени с пресни по избор и по вкус)
1/2 пакетче желатин.
1/2 голям пакет обикновени бисквити без масло(Житен дар)

Кремът се приготвя по указанието на пакетчето като млякото е по-малко от описаното. Напр. на 500 мл. мляко аз слагам 400 мл. Това се прави с цел кремът да стане по-гъст и да не изтече от тортата. Отделно разтварям половин пакетче желатин с малко водичка и след като набъбне го разтапям в мв за няколко секунди, буквално и го прибавян при непрекъснато разбъркване при крема.

Блатът се разрязва на 2 части. Сиропира се с половината от сока от плодовата консерва. Внимавайте да не прекалите със сиропирането защото може да го разкашкате. Намазва се половината крем. и отгоре се нареждат нарязаните на парченца банани. върху бананите слагам 1 плътен ред бисквити и намазвамостаналата част от крема. Отгоре се разпределят плодовете от консервата. Според мен носи повече плодове от 1 консерва. Най-отгоре се завърша с другата половина блат, който също се сиропира с останалият сок от плодовата консерва. Притиска се внимателно за да се разпредели равномерно кремът и се прибира в хладилник да стегне.

Тъй като за основа под фондана тортата трябва да е измазана с маслен крем, но в случая не може да се използва масло, а маргаринът е доста вреден се спрях на варианта фъстъчено масло.

1 кутийка фъстъчена паста (оказа се доста по-рядка от фъстъченото масло) се разбива хубаво с 2 чаши пудра захар докато не стане гъсто като за мазане. С този крем се измазва цялата торта като неравностите могат да се прикрият с кашичка от този фъстъчен крем и трохи от блат. Заглажда идеално неравностите. След като се измаже тортата пак се слага да стегне.

Декорацията е въпрос на фантазия. Дали ще е с фондан или облепена с ядки или украсена с резени пресни плодове, импровизирайте!

Постна карамелена торта( за строг пост, без животински продукти)



Необходими продукти за блата:

3ч.ч брашно
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сол
6 с.л. натурално какао
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
1 ванилия
8с.л. олио
Всички съставки се смесват и се изпичат при 180 градуса за около 30-35 минути.
Оставя се да изстине. Блатът става сочен и по моя преценка няма нужда от допълнително сиропиране.

Необходими продукти за крема:
1 литър соево прясно мляко
2 пакетчета пудинг карамел (аз използвам д-р Йоткер)
5-6 с.л. захар
Отделно си карамелизирам леко 1 чаша захар и я прибавям на тънка струйка към кремът при непрекъснато разбъркване с цел да засили значително карамеленият вкус. Дори да остане някое неразтворено карамелче, си остава като мини карамелени бонбончета в крема.

1/2 пакетче желатин(това е единственият животински продукт, но за стабилността на крема го добавих. Количеството му е пренебрежимо малко,  но все пак мисля, че може и без него).

Кремът се приготвя по указанието на пакетчето като млякото е по-малко от описаното. Напр. на 500 мл. мляко аз слагам 400 мл. Това се прави с цел кремът да стане по-гъст и да не изтече от тортата. Отделно разтварям половин пакетче желатин с малко водичка и след като набъбне го разтапям в мв за няколко секунди, буквално и го прибавян при непрекъснато разбъркване при крема.
Блатът се разрязва на 2 части. Тортата се сглобява като се редува блат, крем, блат, крем и се завършва с блат.
Може между редовете да сложите карамелизирани лешници. Смятам, че би станало доста сполучливо. Аз лично бих сложила следващия път.

Украсява се по желание с ядки, крем, разноцветни пръчици.

Ако се използва фондан при украсата тортата трябва да се измаже с маслен крем, който в тозислучай бихме могли да си приготвим от фъстъчено масло или паста.

1 кутийка фъстъчена паста(оказа се доста по-рядка от фъстъченото масло) се разбива хубаво с 2 чаши пудра захар докато не стане гъсто като за мазане. С този крем се измазва цялата торта като неравностите могат да се прикрият с кашичка от този фъстъчен крем и трохи от блат. Заглажда идеално неравностите. След като се измаже тортата пак се слага да стегне.

Популярни публикации