19.03.2011 г.

Постна карамелена торта( за строг пост, без животински продукти)



Необходими продукти за блата:

3ч.ч брашно
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сол
6 с.л. натурално какао
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
1 ванилия
8с.л. олио
Всички съставки се смесват и се изпичат при 180 градуса за около 30-35 минути.
Оставя се да изстине. Блатът става сочен и по моя преценка няма нужда от допълнително сиропиране.

Необходими продукти за крема:
1 литър соево прясно мляко
2 пакетчета пудинг карамел (аз използвам д-р Йоткер)
5-6 с.л. захар
Отделно си карамелизирам леко 1 чаша захар и я прибавям на тънка струйка към кремът при непрекъснато разбъркване с цел да засили значително карамеленият вкус. Дори да остане някое неразтворено карамелче, си остава като мини карамелени бонбончета в крема.

1/2 пакетче желатин(това е единственият животински продукт, но за стабилността на крема го добавих. Количеството му е пренебрежимо малко,  но все пак мисля, че може и без него).

Кремът се приготвя по указанието на пакетчето като млякото е по-малко от описаното. Напр. на 500 мл. мляко аз слагам 400 мл. Това се прави с цел кремът да стане по-гъст и да не изтече от тортата. Отделно разтварям половин пакетче желатин с малко водичка и след като набъбне го разтапям в мв за няколко секунди, буквално и го прибавян при непрекъснато разбъркване при крема.
Блатът се разрязва на 2 части. Тортата се сглобява като се редува блат, крем, блат, крем и се завършва с блат.
Може между редовете да сложите карамелизирани лешници. Смятам, че би станало доста сполучливо. Аз лично бих сложила следващия път.

Украсява се по желание с ядки, крем, разноцветни пръчици.

Ако се използва фондан при украсата тортата трябва да се измаже с маслен крем, който в тозислучай бихме могли да си приготвим от фъстъчено масло или паста.

1 кутийка фъстъчена паста(оказа се доста по-рядка от фъстъченото масло) се разбива хубаво с 2 чаши пудра захар докато не стане гъсто като за мазане. С този крем се измазва цялата торта като неравностите могат да се прикрият с кашичка от този фъстъчен крем и трохи от блат. Заглажда идеално неравностите. След като се измаже тортата пак се слага да стегне.

1 коментар:

  1. Звучи много интересно! По време на великденските пости тази година ми се наложи да приготвям меню за спазващите постите и имах голямо затруднение с десерта, но това изглежда съвсем подходящо! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации