Необходими продукти за блата:
3ч.ч брашно
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сол
6 с.л. натурално какао
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
1 ванилия
8с.л. олио
Всички съставки се смесват и се изпичат при 180 градуса за около 30-35 минути.
Оставя се да изстине. Блатът става сочен и по моя преценка няма нужда от допълнително сиропиране.
Необходими продукти за крема:
1 литър соево прясно мляко
2 пакетчета пудинг карамел (аз използвам д-р Йоткер)
5-6 с.л. захар
Отделно си карамелизирам леко 1 чаша захар и я прибавям на тънка струйка към кремът при непрекъснато разбъркване с цел да засили значително карамеленият вкус. Дори да остане някое неразтворено карамелче, си остава като мини карамелени бонбончета в крема.
3ч.ч брашно
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сол
6 с.л. натурално какао
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
1 ванилия
8с.л. олио
Всички съставки се смесват и се изпичат при 180 градуса за около 30-35 минути.
Оставя се да изстине. Блатът става сочен и по моя преценка няма нужда от допълнително сиропиране.
Необходими продукти за крема:
1 литър соево прясно мляко
2 пакетчета пудинг карамел (аз използвам д-р Йоткер)
5-6 с.л. захар
Отделно си карамелизирам леко 1 чаша захар и я прибавям на тънка струйка към кремът при непрекъснато разбъркване с цел да засили значително карамеленият вкус. Дори да остане някое неразтворено карамелче, си остава като мини карамелени бонбончета в крема.
1/2 пакетче желатин(това е единственият животински продукт, но за стабилността на крема го добавих. Количеството му е пренебрежимо малко, но все пак мисля, че може и без него).
Кремът се приготвя по указанието на пакетчето като млякото е по-малко от описаното. Напр. на 500 мл. мляко аз слагам 400 мл. Това се прави с цел кремът да стане по-гъст и да не изтече от тортата. Отделно разтварям половин пакетче желатин с малко водичка и след като набъбне го разтапям в мв за няколко секунди, буквално и го прибавян при непрекъснато разбъркване при крема.
Блатът се разрязва на 2 части. Тортата се сглобява като се редува блат, крем, блат, крем и се завършва с блат.
Може между редовете да сложите карамелизирани лешници. Смятам, че би станало доста сполучливо. Аз лично бих сложила следващия път.
Украсява се по желание с ядки, крем, разноцветни пръчици.
Ако се използва фондан при украсата тортата трябва да се измаже с маслен крем, който в тозислучай бихме могли да си приготвим от фъстъчено масло или паста.
1 кутийка фъстъчена паста(оказа се доста по-рядка от фъстъченото масло) се разбива хубаво с 2 чаши пудра захар докато не стане гъсто като за мазане. С този крем се измазва цялата торта като неравностите могат да се прикрият с кашичка от този фъстъчен крем и трохи от блат. Заглажда идеално неравностите. След като се измаже тортата пак се слага да стегне.
Звучи много интересно! По време на великденските пости тази година ми се наложи да приготвям меню за спазващите постите и имах голямо затруднение с десерта, но това изглежда съвсем подходящо! Хубава вечер!
ОтговорИзтриване