19.03.2011 г.

Торта с целувки

Преди време моя приятелка ме помоли да и направя торта с целувки. Това била любимата торта на мъжа и, правена от неговата майка. Това се оказа голямо предизвикателство за мен. След дълго и напоително ровене в интернет намерих рецепта, която отговаря на описаното отмоята приятелка. Споделям я тук и се хващам за работа. Така като я гледам би трябвало да се получи голяма вкусотия. Моята модификация ще бъде заменянето на средния блат с бишкоти. Също така ще заменя кайсиевия компот със сироп с ром.
 
Продукти:
За блата: 5 яйца + 2 жълтъка (ако я прявиш с купени целувки може и без тях)
150 гр.захар,
4 с. л олио,
1 ванилия,
1 бакпулвер,
1 1/2 ч.ч. брашно.

За целувките: 2 белтъка,
2 ч.ч захар

За крема : 7 с.л захар,
250 мл прясно мляко,
                                                                                     2 с.л. брашно,
                                                                                     1 1/2 ч.ч. смлени орехи,
                                                                                     250 гр масло (предпочитам немско),
                                                                                     1 ванилия.

                                                                                     За сиропиране сок от компот от кайсии.
                                                                                     1/2 ч.ч. смлени орехи за украса

Блатът се приготвя по обичайния за пандишпаново тесто начин. Пека го в тава с d=38 cm. в загрята на 180 С фурна. Още при включването на фурната поставям в нея ореховите ядки да се запекат съвсем леко. След като орехите изстинат се смилат с машинка за орехи. За целувките разбийте белтъците на твърд сняг и тогава постепенно добавете захарта. В тава върху хартия с лъжица се оформят целувките. Сушат се около час при температура 100-120 С. За крема загрейте 7 с.л захар + 1 с.л. вода докато се получи карамел , залейте с 150 мл. мляко и варете докато се стопи карамела. Добавете размитото с останалото мляко брашно и варете докато крема се сгъсти. Щом кремът се охлади се добавят 1 1/2 ч.ч смлени орехи. Маслото със стайна температура се разбива, добавя се ванилията и след това лъжица по лъжица с много добро разбиване напълно охладения карамелен крем. Блатът се разрязва на две платки . Сиропира се със сок от компот от кайсии ( в оригинала бишкотите се потапят в подсладено прясно мляко, но аз предпочитам сока от компот защото е леко кисел и прави тортата по-свежа) и се намазва с 1/3 от крема. Върху него се поставят леко натрошените целувки така че да се покрие целия блат. Сиропира се леко и втората част от блата, намазва се с крем и внимателно се обръща върху целувките. Тортата се намазва с останалия крем и отстрани се посипва с 1/2 ч. смлени орехи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации