22.09.2013 г.

Barbie Superstar cake and cookies

След дълга почивка се завръщам на тортения фронт.  Да не си помислите, че през лятото съм мързелувала, напротив, толкова много неща направих, че все не ми оставаше време да обработя снимките и да ви разкажа историит, които преживях.
Започвам с Дария. Едно прекрасно малко момиченце, което е вече на 4 години. Дария страда от фенилкетонурия, заболяване, за което съм ви писала и друг път тук. За Дари нашата храна е вредна и затова нейните сладкиши правя със специални адаптирани за фенилкетонурията  продукти.
Тази година партито на Дари беше с тема "Barbie Superstar". Разбира се и сладкишите и бяха тематични. Започвам с тортата.
Ето и рецептата:
За пандишпановия блат:
4 л. яйчен заместител се разбиват на гъст сняг с 160 мл. вода
Към тях постепенно се добавя 200 гр. захар. Разбиват се хубавичко със захарта. Добавят се 50 мл. олио към захарно - яйчената смес. След това се добавя 30 мл. растителна сметана. Тази, която аз ползвам за Дари е със съдържание на протеина 0.64 на 100 гр. За съжаление не се продава в магазинната мрежа, а само в специализиран сладкарски магазин, но там може да се купи и по 1 бройка, стига да ви е удобно. Фирмата се казва Илчовски, имат офиси в София и Варна. Това е сайта им Илчовски , Това е адресът им в София - кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев № 1




Добавя се и ванилия или някакъв друг аромат по избор и 1 бакпулвер. Накрая се добавя малко по малко като се разбърква внимателно с дървена шпатула 200 гр. брашно(адаптирано). Може да добавите и 1 с.л. какао, но трябва да намалите брашното с 1 с.л. Важно е да не спадне обема на сместа. Пече се на 180 градуса 10-15 минути. Аз лично предпочитам да пека блатовете 1 по 1. Ако решите обаче да печете цялата смес и после да режете ще трябва да увеличите времето на печене.

Крем:
Приготвяте си 2 пакетчета пудинг според указанието на рецептата с адаптирано мляко като намалявате малко от количетството мляко в крема, така че да стане по-гъст. В моя случай пудингите бяха ванилови. Като го сварите хубавичко оставете да се охлади като  го завиете със стреч фолио допирайки го до повърхостта на крема за да не образува коричка. КОгато кремът е изстинал напълно взимате половината от него и го смесвате с пасирани  плодове по избор. Малини, ягоди, банани, праскови, боровинки....каквото имате и обичате. Разбивате 200 гр. масло с 1 ч. пудра захар така че да стане пухкав маслен крем и лека полека го добавяте към плодовия крем. Другата част от ваниловия пудинг разбивате с 200 мл. предварително разбита на гъст крем растителна сладкарска сметана(по-нагоре писах за нея).Добавяте в тази смес и 1 желатин разтворен  според указанията. Приготвяте си и сироп. во:захар в съотношение 2:1 и ром или плод, а може и с подсладено мляко или компот.
Започвате да редите тортата. Блат, маслен плодов крем, блат, сметанов крем, нареждате върху сметановия крем богато плодове и накрая завършвате с блат. Всичко това е хубаво да стегнете въф форма, ринг или каквото имате и да оставите да престои в хладилника поне за една нощ за да стегне хубаво. На другия ден декорирате според желанията и фантазията си. Ако ще покривате с фондан преди него трябва да измажете хубавичко тортата с маслен крем, да я загладите, да стегне и тогава да обличате с чаршафа. Ако ще я декорирате с крем е хубаво да си оставите от кремчетата малко за да я измажете и украсите. Може да отрупате с плодове, да поръсите с шарени пръчици, кокос...каквото ви хрумне.




Толкова за тортата, продължавам с меденките:
Те също бяха тематични
Бисквитки с микрофончета:

...и звездички с микрофончета...


..и разбира се ..китарки..



А ето и рецептата за меденките:

4 л. яйчен заместител разбит на гъст сняг с 160 мл. вода.
125 гр. масло
800 гр. адаптирано брашно
280 гр. пудра захар
1 ч.л. сода
5 с.л. мед
1 малко яйце, може и само белтък.
канела или ванилия по желание, а за Коледа може да добавите и джинджифил, карамфил, индийско орехче - все аромати с дъх на Коледа.
Всичко това се омесва на тесто, аз лично използвам машина за хляб за месенето. КОгато тестото е измесено хубаво се прибира в найлон и в хладилника за поне няколко часа, но може и веднага да се работи с него, ако нямате време, аз в повечето случаи нямам време и не чакам. Разточва се върху брашно на дебелина 3-4 мм.  и от тестото се изрязват формички с резци за сладки. Пече се върху пекарска хартия на 180 градуса при предварително загрята фурна между 7 и 10 минути. В началото бисквитките изглеждат меки и нестабилни. Оставете ги да изстинат и тогава  ги украсявайте. Бъдете внимателни защото поради съставките си са по -ронливи от обичайните меденки.

Тези меденки направих за дечицата от "Сдружение на родители на деца, болни от фенилкетонурия" по молба на родителите на Дари.

Имам още няколко рецепти, тях ще опиша в някои от следващите дни.












Популярни публикации